Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat zijn de kosten van een horeca makelaar?

Wat zijn de kosten van een horeca makelaar?

Als eigenaar van een horecabedrijf kan het inschakelen van een horeca makelaar voordelig zijn. Daarbovenop ook veiliger, gezien sommige dingen gewoon echt even goed gedaan moeten worden. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van een horeca makelaar? In deze blog geef ik een overzicht van de kosten en hoe deze kosten worden berekend.

1. Courtage

Het belangrijkste deel van de kosten van een horeca makelaar is de courtage. Dit is een percentage van de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van het vastgoed of de exploitatie. Het percentage van de courtage op het vastgoed kan variëren, maar ligt meestal tussen de 1,5% en 3% van de uiteindelijke prijs. Het is belangrijk om te weten dat het verkoop van de exploitatie ook voorkomt en dat daar vaak andere percentages voor gelden. Veelal tussen de 4% en 6%. Soms ook met een minimum. Dit percentage is onderhandelbaar en kan verschillen per makelaar.

2. Opstartkosten

Naast de courtage kunnen er ook opstartkosten in rekening worden gebracht. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld het maken van een advertentie, het doen van een taxatie of het opstellen van een huur- of koopcontract. Deze kosten kunnen verschillen per makelaar en worden vaak in overleg met de klant bepaald.

3. BTW

Over de courtage en de opstartkosten wordt ook BTW in rekening gebracht. Het tarief van de BTW is 21%. Dit betekent dat je bijvoorbeeld bij een courtage van €10.000,- nog €2.100,- BTW moet betalen.

4. Overige kosten

Naast de courtage, opstartkosten en BTW kunnen er ook nog andere kosten worden berekend. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het doen van een bouwtechnische keuring of het aanvragen van vergunningen. Deze kosten zijn echter niet altijd van toepassing en worden in overleg met de klant bepaald.

Kortom, de kosten van een horeca makelaar bestaan voornamelijk uit de courtage en opstartkosten. Het percentage van de courtage en de hoogte van de opstartkosten kunnen verschillen per makelaar en zijn onderhandelbaar. De rest van de kosten zijn vooral afhankelijk van de vele verschillende werkzaamheden die de makelaar voor je kan verrichten. Het is hoe dan ook belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken met de makelaar over de kosten en eventuele bijkomende kosten.

Need Help?