Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat is een terrasvergunning?

Wat is een terrasvergunning?

Een terras is voor veel horeca ondernemers een belangrijk onderdeel van hun bedrijf. Klanten kunnen heerlijk buiten zitten en genieten van een hapje en een drankje. Maar om een terras te mogen exploiteren heb je een terrasvergunning nodig. In deze blog leggen we uit wat een terrasvergunning is en aan welke eisen je moet voldoen om er een te krijgen.

Wat is een terrasvergunning?

Een terrasvergunning is een vergunning die je nodig hebt om een terras te mogen exploiteren. Hiermee geef je aan de gemeente door dat je gebruik wilt maken van de openbare ruimte voor jouw horeca activiteiten. In de vergunning staan de regels en voorwaarden waaraan je als ondernemer moet voldoen.

Aan welke eisen moet je voldoen?

Om in aanmerking te komen voor een terrasvergunning moet je voldoen aan een aantal eisen. Zo moet je bijvoorbeeld een horeca exploitatievergunning hebben en moet je het terrasplan goedkeuren met de gemeente. Daarnaast moet het terras veilig en toegankelijk zijn voor iedereen en mag het geen overlast veroorzaken voor de omgeving. Ook moet je rekening houden met eventuele terrasbelasting en moet je voldoende terrasmeubilair hebben.

Waar kan je een terrasvergunning aanvragen?

Een terrasvergunning kan je aanvragen bij de gemeente waar je het terras wilt exploiteren. Dit kan vaak online via de website van de gemeente of via een formulier dat je kunt downloaden. De kosten voor een terrasvergunning verschillen per gemeente en kunnen variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s per jaar.

Conclusie

Een terrasvergunning is essentieel als je een terras wilt exploiteren als horeca ondernemer. Om deze vergunning te krijgen moet je voldoen aan verschillende eisen en voorwaarden, zoals het hebben van een horeca exploitatievergunning en het goedkeuren van het terrasplan met de gemeente. Je kunt de vergunning aanvragen bij de gemeente waar je het terras wilt exploiteren en de kosten hiervoor verschillen per gemeente. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van alle eisen en kosten voordat je een terrasvergunning aanvraagt.

Need Help?