Ga naar de inhoud
Home » Blog » Hoe vraag je een horeca vergunning aan?

Hoe vraag je een horeca vergunning aan?

Als je een horecaonderneming wilt beginnen, is het belangrijk om te weten hoe je een horeca vergunning kunt aanvragen. In Nederland is het verplicht om een vergunning te hebben voor het exploiteren van een horecaonderneming. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je een horeca vergunning kunt aanvragen.

Stap 1: Bepaal welke vergunning je nodig hebt

Er zijn verschillende soorten vergunningen voor horecaondernemingen. De meest voorkomende vergunningen zijn:

  • Drank- en Horecawetvergunning: Deze vergunning is nodig als je alcoholische dranken wilt verkopen en schenken.
  • Exploitatievergunning: Deze vergunning is nodig als je een horecaonderneming wilt exploiteren. Hieronder vallen onder andere restaurants, cafés en hotels.
  • Terrasvergunning: Deze vergunning is nodig als je een terras wilt exploiteren.

Bepaal dus welke vergunning(en) je nodig hebt voordat je begint met het aanvragen van de vergunning(en).

Stap 2: Dien een aanvraag in bij de gemeente

De vergunning(en) voor je horecaonderneming dien je in bij de gemeente waar je onderneming gevestigd is. Dit kun je meestal online doen via de website van de gemeente. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten meestuurt. De gemeente kan je vertellen welke documenten dit zijn.

Stap 3: Behandeling van de aanvraag

De gemeente zal je aanvraag beoordelen en onderzoeken of je aan alle eisen voldoet. Hierbij kan de gemeente ook advies vragen aan bijvoorbeeld de politie, brandweer en de GGD. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de gemeente een beslissing neemt over je aanvraag.

Stap 4: Bezwaar maken

Als de gemeente je vergunning(en) afwijst, kun je bezwaar maken. Dit moet binnen zes weken na de beslissing van de gemeente gebeuren. De gemeente zal dan opnieuw naar je aanvraag kijken.

Stap 5: Betalen

Als je vergunning(en) worden goedgekeurd, dien je vaak nog leges te betalen aan de gemeente. De hoogte van de leges verschillen per gemeente en per soort vergunning.

Conclusie horeca vergunning aanvragen

Een horeca vergunning aanvragen is een belangrijke stap als je een horecaonderneming wilt starten. Zorg ervoor dat je goed weet welke vergunning(en) je nodig hebt en dat je alle benodigde documenten meestuurt bij de aanvraag. Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat de gemeente een beslissing neemt over je aanvraag. Kan ik je hiermee helpen? Als Horeca Makelaar help ik je onder andere bij dit soort vraagstukken.

Voor meer informatie over het aanvragen van een horeca vergunning kun je terecht bij de Rijksoverheid en bij je eigen gemeente.

Need Help?