Ga naar de inhoud
Home » Blog » Aan welke eisen moet je voldoen voor een horeca vergunning?

Aan welke eisen moet je voldoen voor een horeca vergunning?

Als je een horeca onderneming wilt starten, heb je een horeca vergunning nodig. Maar aan welke eisen moet je voldoen om deze vergunning te krijgen?

Horeca exploitatievergunning

Allereerst moet je een horeca exploitatievergunning aanvragen bij de gemeente waar je de onderneming wilt starten. Deze vergunning is nodig voor het exploiteren van een horecabedrijf en wordt afgegeven op basis van de lokale verordeningen.

Horeca diploma

Om in aanmerking te komen voor een horeca vergunning moet je beschikken over een horeca diploma. Dit diploma kan je halen bij verschillende opleidingsinstituten en omvat kennis over de wet- en regelgeving rondom de horeca, hygiëne en veiligheid.

Drank- en horecavergunning

Als je alcohol wilt schenken in je horecabedrijf, heb je daarnaast een drank- en horecavergunning nodig. Deze vergunning wordt afgegeven door de gemeente en is vereist volgens de Drank- en Horecawet.

Brandveiligheid

Een ander belangrijk aspect bij het verkrijgen van een horeca vergunning is de brandveiligheid van het pand. Het is van belang dat het pand voldoet aan alle veiligheidseisen en dat er een goedgekeurd brandveiligheidsplan aanwezig is.

Bestemmingsplan

Tot slot moet je er rekening mee houden dat je horecabedrijf past binnen het bestemmingsplan van de gemeente. Hierin staat aangegeven welke activiteiten er op een bepaalde locatie mogen plaatsvinden. Het is dus belangrijk om dit goed te checken voordat je een vergunning aanvraagt.

Conclusie

Als horeca ondernemer moet je aan verschillende eisen voldoen om een horeca vergunning te krijgen. Denk hierbij aan het aanvragen van een horeca exploitatievergunning en drank- en horecavergunning, het hebben van een horeca diploma, het voldoen aan brandveiligheidseisen en het passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente. Het is dan ook belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle eisen en deze na te leven om een succesvolle horeca onderneming te starten.

Hulp nodig? Als Horeca makelaar help ik je graag bij dit soort vraagstukken.

Need Help?